Δήμος Αναστασιάδης “Να Μου Εξηγήσεις” … γιατί;;;; 20 (και πλέων) χρόνια μετά, η απορία που δεν έχει απαντηθεί. Δήμος Αναστασιάδης “Να Μου Εξηγήσεις” … γιατί;;;; 20 (και πλέων) χρόνια μετά, η απορία που δεν έχει απαντηθεί.
Δήμος Αναστασιάδης “Να Μου Εξηγήσεις” … γιατί;;;; 20 (και πλέων) χρόνια μετά, η απορία που δεν έχει απαντηθεί.
Πάνος Καλίδης & Libra G “Δηλητήριο” νέο τραγούδι, σε λίγες μέρες, Πάνος Καλίδης & Libra G “Δηλητήριο” νέο τραγούδι, σε λίγες μέρες,
Πάνος Καλίδης & Libra G “Δηλητήριο” νέο τραγούδι, σε λίγες μέρες,
Παυλίνα Βουλγαράκη η νέα της “Σφαίρα” είναι στον αέρα. Παυλίνα Βουλγαράκη η νέα της “Σφαίρα” είναι στον αέρα.
Παυλίνα Βουλγαράκη η νέα της “Σφαίρα” είναι στον αέρα.
Πάνος Κιάμος και “Μια Μικρή Ζημιά” μας κάνουν νέο Τραγούδι Πάνος Κιάμος και “Μια Μικρή Ζημιά” μας κάνουν νέο Τραγούδι
Πάνος Κιάμος και “Μια Μικρή Ζημιά” μας κάνουν νέο Τραγούδι
Άλκηστις Πρωτοψάλτη ερμηνεύει το νέο της τραγούδι “Ιουλία” Άλκηστις Πρωτοψάλτη ερμηνεύει το νέο της τραγούδι “Ιουλία”
Άλκηστις Πρωτοψάλτη ερμηνεύει το νέο της τραγούδι “Ιουλία”
Γιώργος Σαμπάνης “Άλλη Μια Αγάπη” άστεγος στο νέο του video clip Γιώργος Σαμπάνης “Άλλη Μια Αγάπη” άστεγος στο νέο του video clip
Γιώργος Σαμπάνης “Άλλη Μια Αγάπη” άστεγος στο νέο του video clip
Η Χάρις Αλεξίου ambassador της παγκόσμιας καμπάνιας, σε δημοφιλής Πλατφόρμα μουσικής. Η Χάρις Αλεξίου ambassador της παγκόσμιας καμπάνιας, σε δημοφιλής Πλατφόρμα μουσικής.
Η Χάρις Αλεξίου ambassador της παγκόσμιας καμπάνιας, σε δημοφιλής Πλατφόρμα μουσικής.
2024 Καλή Χρονιά, σε όλους με τις ευχές μας. Χρόνια Πολλά. 2024 Καλή Χρονιά, σε όλους με τις ευχές μας. Χρόνια Πολλά.
2024 Καλή Χρονιά, σε όλους με τις ευχές μας. Χρόνια Πολλά.
Cyprien Katsaris, παγκοσμίου φήμης πιανίστας και συνθέτης έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής. Cyprien Katsaris, παγκοσμίου φήμης πιανίστας και συνθέτης έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής.
Cyprien Katsaris, παγκοσμίου φήμης πιανίστας και συνθέτης έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής.
Έφυγε απο κοντά μας ο Βασίλης Καρράς σε ηλικία 70 ετών. Έφυγε απο κοντά μας ο Βασίλης Καρράς σε ηλικία 70 ετών.
Έφυγε απο κοντά μας ο Βασίλης Καρράς σε ηλικία 70 ετών.

Βασίλης Τσιτσάνης: Αλήθειες & μυθεύματα. Η ιστορία του «Συννεφιασμένη Κυριακή»

No Rating

Μία σπουδαία καλλιτεχνική μορφή η οποία διαμόρφωσε το λαϊκό τραγούδι, αλλάζοντας για πάντα την ιστορία του. Ο Βασίλης Τσιτσάνης γεφύρωσε τα ρεμπέτικα ακούσματα με τους λαϊκούς δρόμους και επηρέασε βαθιά πλήθος ερμηνευτών και δημιουργών.

Η εργογραφία του Βασίλη Τσιτσάνη είναι αναρίθμητη, υπολογίζεται ότι έχει εμπνευστεί περισσότερα από 500 τραγούδια. Η αξία τους δεν εκτιμάται. Μόνο ως ανεκτίμητος θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ο καλλιτεχνικός και διαχρονικός θησαυρός που άφησε κληρονομιά στο ελληνικό τραγούδι ο Βασίλης Τσιτσάνης.

Ενδεικτικής σημασίας είναι το γεγονός ότι ασχολήθηκαν με ευλάβεια με τη δουλειά του Τσιτσάνη σπουδαίες μορφές της ελληνικής μουσικής πραγματικότητας.

Επί παραδείγματι, ο ανυπέρβλητος Μάνος Χατζιδάκις προσέγγισε τον πλούτο του Βασίλη Τσιτσάνη (και άλλων δημιουργών) με το προσωπικό του ύφος στις «Έξι Λαϊκές Ζωγραφιές» (1954, Philips), στις «Πασχαλιές Μέσα Από Τη Νεκρή Γη» (1962, Columbia) και στο «Ο Σκληρός Απρίλης Του ‘45» (1974, Minos).

Οι νέες γενιές «παντρεύουν» τις μουσικές του Τσιτσάνη με τα πλουραλιστικά τους ακούσματα, με πρωτότυπο τρόπο.

Vasilis_TsitsanisΣε μεταγενέστερη συνέντευξή του ο μουσουργός ανέφερε ότι εμπνεύστηκε το «Συννεφιασμένη Κυριακή» το 1943, κατά τη διάρκεια της Κατοχής, ορμώμενος από το αλγεινό κλίμα εκείνης της εποχής. Ο Τσιτσάνης γυρνούσε κάποιο χάραμα Χριστουγέννων ύστερα από ένα μπλόκο που έστησαν οι γερμανικές δυνάμεις σε μία ταβέρνα, υποχρεώνοντάς τον να παίζει μουσική με το μπουζούκι του μέχρι πρωίας. Στη διαδρομή αντίκρισε το χιόνι γεμάτο με το αίμα ενός ακόμα εκτελεσμένου από τον γερμανικό ζυγό.

Εξαιτίας αυτού, η πρώτη ονομασία του μουσικού κομματιού ήταν «Ματωμένη Κυριακή». Όμως ο τίτλος του ουγγρικού τραγουδιού «Gloomy Sunday» (= Ζοφερή Κυριακή) άλλαξε το ρου της ελληνικής μουσικής.

Το περιστατικό αποτέλεσε την πρωταρχική αφορμή για τη γέννηση του τραγουδιού. Ο μουσικοσυνθέτης έχει δηλώσει ότι ολοκλήρωσε τη «Συννεφιασμένη Κυριακή» μετά από πέντε έτη καθώς αδυνατούσε να αποπερατώσει επιτυχώς τους στίχους.

 

0 thoughts on “Βασίλης Τσιτσάνης: Αλήθειες & μυθεύματα. Η ιστορία του «Συννεφιασμένη Κυριακή»”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.